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最終更新日:2024年10月18日
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有機化学III(反応論)
反応機構の研究法や反応形式の分類などを通して反応の支配因子について、基本原理を概説する。また、生体分子(糖・アミノ酸など)、カルボニル化合物、アミン類の有機化学についても学ぶ。
具体的には、以下のトピックについて学ぶ。
1. 熱力学
2. 反応速度論
3. 熱力学支配と速度論支配
→反応中間体の決定方法
→反応機構の決定方法(律速段階の決定、クロスオーバー実験、同位体標識実験)
4. 反応速度におよぼす置換基効果(ハメット則)
5. 反応速度におよぼす溶媒効果、相関移動触媒
6. 速度論的同位体効果
7.カルボニル化合物の合成
8.カルボニル化合物の反応
9.糖の有機化学
10.アミノ酸とペプチドの有機化学
11.アミンの合成と反応
In this class, you will learn basic and some advanced aspects of kinetics in organic chemical reactions. You will also learn organic chemistry of biomolecules (sugars, amino acids, etc.), carbonyl compounds, and amines.
More specifically, the class will cover the following content:
1. Thermodynamics
2. Chemical Kinetics
3. Thermodynamic control and kinetic control
→Determining reaction mechanisms (rate-determining steps, etc.)
→Determining reactive intermediates
4. Substituent effects
5. Solvent effects
6. Kinetic isotope effects
7. Synthesis of carbonyl compounds
8. Reaction of carbonyl compounds
9. Organic chemistry of sugars
10. Organic chemistry of amino acids and peptides
11. Synthesis and reaction of amines
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